A rendezőket is ellenőrzik a bajnokikon

2013. augusztus. 01., 00:49   |    

A rendezőket is ellenőrzik a bajnokikon

A stadionbiztonsági rendszerek fejlesztésének köszönhetően nem csupán a jogsértő szurkolók, hanem a jogszerűtlenül vagy szakszerűtlenül intézkedő rendezők is tetten érhetők.

Gyakori panasza a szurkolóknak, hogy a stadionokban a biztonsági szolgálatot ellátók átlépik az európai normákat, amikor szurkolókat érintő intézkedéseket hajtanak végre. A nézőteret és beléptetési pontokat egyaránt megfigyelő kamerarendszerrel felfedhetők, ha a biztonsági szolgálatok nem a jogszabályoknak és a bevett normáknak megfelelően járnak el.

Az MLSZ a Biztonsági Szabályzat legújabb módosításában egységes megjelenést követel meg a vagyonvédelmi vállalkozásoktól. A szabályozás maximálisan figyelembe veszi az idevágó hatályos jogszabályokat és előírja a vagyonőrök egyértelmű azonosíthatóságát. A szurkolók – a megnövelt méretű azonosítószámoknak köszönhetően – egyszerűen azonosíthatják a velük szemben intézkedő rendezőket.

Azok, akik az azonosító ruházat viselése nélkül látnak el vagyonvédelmi feladatokat a stadionokban, jogszabályt sértenek. Az MLSZ a rendőrséggel karöltve mindent megtesz azért, hogy az írott és íratlan szabályokat sértő vagyonőri tevékenység visszaszoruljon a stadionokban és azok környékén. Jogszabályok írják elő a névre szóló jegyek kiadását. Az MLSZ azért indította el a stadionok biztonságát fejlesztő projektet, hogy koordinált segítséget nyújtson az NB I-es klubok részére, hogy azok képesek legyenek a jogszabályoknak megfelelően biztosítani a sportesemények rendezését.

Fontos tudnivaló, hogy a sportrendezvények biztonsági kockázat szerinti minősítésére minden esetben a helyileg illetékes rendőrkapitányság és a csapat tesz javaslatot, ami érthető, hiszen a helyi viszonyokat azok ismerik a legjobban, akik mindennapjaikat is az adott helyen élik.

A javaslat az Országos Rendőr-főkapitányság által működtetett 15 tagú szakértői Minősítő Bizottsághoz kerül, amely a részére megküldött dokumentumokat értékeli, elemzi, majd az ORFK vezetőjének javaslatot fogalmaz meg. Az ORFK vezetője, aki dönthet másként is, mint ahogyan a Minősítő Bizottság javaslata szól, megküldi határozatát a kluboknak. E folyamat során az MLSZ minden esetben a klubok javaslatát képviseli.

A hírkategória további hírei

Fejlesztések
Ülésezett az elnökség

2017-09-05 18:25:17

Ülésezett az elnökség

Fejlesztések
Megújulnak Budapest futballpályái
Fejlesztések
Új műfüves pálya Csepelen

2017-03-30 16:56:18

Új műfüves pálya Csepelen

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS